به گزارش شهرآرانیوز، رسانههای آمریکایی بامداد سهشنبه گزارش دادند «مجمع گزینندگان» این کشور موسوم به «الکترال کالج»، پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ریاستجمهوری را تایید کرد. بر این اساس، مجمع گزینندگان آمریکا اعلام کرد با رأی برگزینندگان ایالت کالیفرنیا به بایدن، او توانسته از حد نصاب ۲۷۰ رأی برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری عبور کند.
پیش از این، تجارتنیوز در بخش آکادمی در تحلیل و مصاحبههای مختلفی به این سوال جواب داد که تاثیر انتخابات امریکا بر اقتصاد ایران چیست و چقدر بازارهای مالی را متاثر میکند.
در یک جمعبندی باید گفت تاثیرپذیری بازارهایی، چون سکه و ارز و طلا از نتیجه انتخابات با تاثیر آن بر کلیت اقتصاد ایران دو موضوع مختلف است.
کارشناسانی که در پرونده انتخاباتی این هفته با آنها صحبت کردهایم، درباره آینده بازارهای مالی یک نظر مشترک دارند؛ بازارها در کوتاهمدت تحت تاثیر قرار میگیرند.
اما اینکه در بلندمدت این انتخابات چه اثری دارد و آیا اصلا این انتخابات برای ایران مهم و اثرگذار است یا نه، دو دسته دیدگاه وجود دارد؛ دیدگاهی که میگوید این انتخابات مهمترین انتخابات امریکا برای ایران است، چون آینده مذاکره ایران و امریکا را مشخص میکند؛ و دیدگاه دومی که معتقد است این بیاثرترین انتخابات آمریکا برای ایران است، بایدن یا ترامپ هر کدام که بر سر کار بیایند، از مذاکره خبری نیست و شرایط تغییری نمیکند. ایران باید خودش ساختارهایش را اصلاح کند.
این دو دیدگاه البته در یک نقطه به هم میرسند آن هم اینکه، تحریمها و سیاستهای خارجی بخشی از مشکلات اقتصاد ایران است و بخش مهمتر مشکلات ساختاری و داخلی است و تا آنها بهبود پیدا نکند، نمیتوان به تغییر کلی شرایط امید داشت.
بایدن، نماد تغییر وضع موجود است. فردی که اعلام کرده آمادگی مذاکره با ایران را دارد و بازار پذیرفته، در صورت انتخاب او و آغاز مذاکرات، قیمتها باید کاهش یابد. اما کارشناسان در این پرونده چه گفتند؟
کمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی میگوید قیمت دلار در کاخ سفید تعیین میشود و نه پاستور. چراکه صادرات ۳ میلیون بشکهای نفت ایران، با خروج ترامپ از برجام به کمتر از ۴۰۰ هزار بشکه رسیده و این کانال درآمد ارزی ایران را بسته و دولت دچار تنگنای مالی شده. در این میان، چون دولت توان کاهش هزینههای خود را ندارد، پس با کمبود شدید ارز و افزایش قیمت آن مواجه شده است.
حجت قندی، استاد اقتصاد دانشگاه وندربیلت امریکا هم تا حدودی با سیدعلی همنظر است، اما او میگوید تاثیر انتخاب بایدن و احتمال مذاکره تا حدودی جو روانی را کاهش میدهد، اما بعید است با انتخاب بایدن قیمت دلار مثلا به ۱۵ هزار تومان برسد و نصف شود. اما حداقل برای مدتی انتظارات منفی کنترل میشود.
در آستانه برگزاری انتخابات آمریکا، تجارتنیوز، از ۱۰ کارشناس بورسی نظرسنجی کرد. هشت نفر آنها گفتهاند چه ترامپ بیاید و چه بایدن بورس صعودی است. چراکه بازار سهام انتخابات آمریکا را پیشخور کرده و با در نظر گرفتن بدترین سناریوهای موجود بعد از انتخابات آمریکا اوضاع بازار سرمایه بدتر نمیشود.
اثرپذیری احتمالی دلار و بورس از قطعی شدن نتیجه انتخابات آمریکا در حالیست که بازارهای دیگر از جمله طلا، خودرو و مسکن نیز احتمالا متاثر از نزولی شدن قیمت دلار، تحت تاثیر قرار بگیرند. آیا بازارها طبق انتظار عمل خواهند کرد؟
از روز گذشته تا یک ساعت نخست فعالیت کاری امروز بازار سهام، شاخص بورس بیش از پنج درصد افت کرده است. علت اصلی چیست؟ آخرین اخبار رسمی کدام دلایل را میتواند عاملی برای این کاهش شدید ارزش معرفی کند؟
پس از خبر دو روز پیش درباره تصویب بررسی FATF خیلی از سهامداران امیدوار به آینده بورس شدند. هرچند روز گذشته تا اواسط بازار، روند شاخص رو به بهبود بود، اما ناگهان یک روند نزولی به خود گرفت که این شتاب در امروز بیشتر هم شده است. علت اصلی چیست و چقدر ممکن است این دلیل پایدار باشد؟
آخرین اخبار رسمی دو روز اخیر حاکی از این است که اخبار FATF تایید نشد، رفتن ترامپ قطعی شد، دو فرد مرتبط با ایران تحریم شدند و رئیس کل بانک مرکزی و رئیس جمهور از آینده بهتر حرف زدند.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی از رشد مثبت اقتصادی خبر داده و گفته است: رشد اقتصادی بدون نفت در شش ماه اول سال جاری، نسبت به دوره مشابه سال قبل، مثبت ۱.۴ درصد و رشد اقتصادی بانفت در شش ماه اول سال، نسبت به دوره مشابه سال قبل، مثبت ۱.۳ درصد است.
حسن روحانی هم در نشست خبری خود گفته است: دولت همه تلاش خود را انجام میدهد که در اولین فرصت ممکن تحریم ظالمانه را از دوش مردم بردارد؛ همین ساعت هم ممکن باشد به ساعت بعد موکول نمیکنم. هر زمانی که طرف مقابل به تعهدات خود برگردد ما هم برمیگردیم.
در عین حال، اخباری مثل آتشسوزی یک کشتی در عربستان و افزایش اختلاف نظرها در برخی از مسائل اقتصادی بین دولتمردان و نمایندگان مجلس نیز سیگنالهای حاوی نااطمینانی برای سهامداران طی روزهای اخیر بودند. در چند روز اخیر اختلاف نظرها درباره بودجه در حدی شدت گرفته که مرکز پژوهشهای مجلس به صراحت اعلام کرده تصویب کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ به معنای افزایش کسری بودجه، رشد تورم و دست بردن به جیب مردم است.
با این حال در توییتر به عوامل دیگری از جمله نقش حقوقیها اشاره شده است. برخی فعالان فضای مجازی نوشتهاند:
«گرون بودن بازار مهمترین دلیله. قیمتها باید بره برسه به فروردین ۹۹ هیچ چیزی با اون موقع فرق نداره تنها ترامپ دیگه نیست (دلیل رشد شارپی انتخاب دوباره ترامپ بود). دلار باید بیاد زیر ۲۰. اگر این بازار ارزنده بود همه از حقیقی و حقوقی براش دست و پا میشکوندن.»
«عرضه اولیه اپال هم هست، دوست دارن همه بفروشن پایینتر بخرن»
«روحانی حرف زد»
«بازار گردانی غیر اصولی و نوسانگرفتن از مردم، مردم هم ناامید شدن از اینکه بتونند در بورس سودی کسب کنند.
از بین رفتن آستانه تحمل مردم.»
«چند تا ازین اساتید فیبو انداختن مقاومت شاخص رو پیدا کردن، مردم هم هجوم آوردن بفروشن پایینتر بخرن، (البته مهمترین دلیل فروش شارپی حقوقیها در نمادهای شاخص ساز میباشد)»
«تنها دلیل اش تامین منابع برای خرید مثلا واکسن یا کسری یارانه و امثالهم و نوسان گیری از مردم توی بورس دستوری»
«علت بنظر ادامه دخالت دولت و سازمان بورس در معاملات هست ما که بازار گردان ندیدیم شما دیدی سلام برسون»
آیا روند نزولی بورس پایان مییابد یا همچنان همزمان با نگاه دولت به بورس برای تامین کسری بودجه و اختلاف نظر برخی دولتمردان و نمایندگان مجلس و دلایل مشابه دیگر اجازه نخواهند داد که رشد شاخص از سر گرفته شود؟
منبع: تجارت نیوز